Besparen op gas en licht met slimme meter

Het Rijk heeft zich ten doel gesteld om een energiebesparing van ten minste 10 petajoules te bewerkstelligen. Dit is vastgelegd in een convenant die onderdeel is van het Energieakkoord. De uiteindelijke besparing moet naar 100 petajoules gaan in 2020. Energieleveranciers worden vanaf volgend jaar verplicht om klanten op de hoogte te brengen van hun energieverbruik. Hiervoor zal maandelijks een overzicht worden verstuurd aan de klant.

Energierekening vanaf 1 juli in jip en janneke taal

Er is veel gaande op de energiemarkt en de transitie naar duurzame energie word opgevoerd. De ACM heeft alle energieleveranciers tevens opgedragen om vanaf 1 juli 2017 een simpele energierekening op te maken. Dit heeft te maken met het feit dat de huidige energierekening nog steeds te vaag is voor een klant. Het bleek dat maar 40% van de consumenten daadwerkelijk begreep wat de energierekening nu eigenlijk inhield. De overige 60% kon de informatie die geboden werd maar moeilijk vergelijken met het huidige aanbod en het eigen energiecontract. Hierdoor werd het energie vergelijken dan ook bemoeilijkt.

Consumenten hebben het recht om fatsoenlijk energie te vergelijken

De Autoriteit vindt dat de consumenten die energie vergelijken recht hebben op de juiste informatie in begrijpelijke taal. Het moet dus controleerbaar zijn en wanneer de energieleveranciers zich hier nog steeds niet aan houden, dan zal de ACM de wet hieromtrent handhaven die fikse boetes kan opleggen. Het extra inzicht moet voorts ook leiden tot het vaker overstappen naar een andere energieleverancier vindt de ACM. Ook moet het gebruik van slimme meters en verwante besparingsmiddelen leiden tot meer energiebesparing.

Meer subsidie voor energiebesparing en duurzame energie

De overheid geeft 160 miljoen euro uit aan extra subsidie om het gebruik van de aanwezige slimme meter te bevorderen. Energieonderzoek Centrum Nederland stelt dat een huishouden daarmee meer inzicht krijgt en dat inzicht leidt weer tot een besparing op de energiekosten. De besparing kan een huishouden al gauw 45 euro per jaar opleveren. Dat kan alleen als consumenten regelmatig op de hoogte worden gebracht door de slimme meter. Energieleveranciers worden dan ook belast met de taak om meer informatie te bieden over slimme thermostaten en inzicht apps die het verbruik laten zien. Andere voorlichting is ook van belang zoals de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot duurzame warmte en energie.

Gas en licht vergelijken maar ook besparen

Gas en licht zijn voor ons consumenten essentieel omdat we er dagelijks gebruik van maken. Door hier op te besparen gaan we minder betalen aan de energieleverancier. Een ander aspect op het besparen is ook het terugdringen van de CO2 uitstoot. Mede daarom spoort het Rijk energieleveranciers en consumenten dan ook aan om over te stappen op duurzame energie. Dit kan zijn door het zelf opwekken ervan of het kiezen van een groene energieleverancier.

10/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie

vier × drie =