Zuinig omgaan met gas en licht

kerst-ledlampjesVraag je jezelf wel eens af hoe zuinig je bent? En dan bedoelen we hoe zuinig je met gas en licht bent. Gas en licht verbruiken we vooral het meeste in de winter want het word immers kouder en vrij snel donker. Door zuinig om te gaan met de centrale verwarming en de verlichting in huis kun je namelijk veel geld besparen.

Begin vroeg met bezuinigen en bespaar op je energiekosten

Dat geld bespaar je op de eindafrekening die de energieleverancier opmaakt aan het einde van elk jaar. Begin het liefst aan het begin van het jaar met bezuinigen zodat je er profijt van hebt aan het einde van het jaar. Het meest voor de hand liggend is de thermostaat een graadje lager zetten en zet de thermostaat op gezette tijden aan. Zo voorkom je onnodig gasverbruik en houdt je geld over. De verwarming hoeft niet overal aan, want de radiator op de wc is fijn maar hoelang zit je op het toilet?

Let op je gasverbruik ook daarop kun je besparen

De radiatoren op de slaapkamers kun je ook gerust uitdraaien want slapen in een té warme kamer is niet eens gezond en daarmee slaap je ook fijner in. Is het echt te koud op de slaapkamer dan kun je de verwarming een uurtje aanzetten en wanneer de kamer gerieflijk aanvoelt draai je de radiator weer uit. Ook helpt het enorm wanneer je de radiator uitzet een uur voordat het bedtijd is. Het scheelt je aan gaskosten een paar honderd euro per jaar.

Isoleren helpt warmte binnen te houden

Zoals je zult zien hoef je echt niet aan warmte in te leveren maar je kunt stoken met mate. Houdt de deuren en ramen gesloten zodat de warmte in huis blijft. Tocht het bij de ramen? Overweeg dan tochtstrippen aan te brengen dit is een zeer goedkope budget oplossing. In de gang bij de voordeur kan het ook flink koud zijn, zo kun je daar een dik gordijn voor hangen wat de kou enigszins tegenhoud.

Verlichting gaat eerder aan s’avonds

En dan de verlichting in huis die gaan weer gezellig aan nu de klok weer een uur achteruit is gezet. Hanteer ook handige tips voor je verlichting zoals het vervangen van de energieverslindende lampen voor zuinige LEDlampen of spaarlampen. Hiermee kun je je energieverbruik ook verlagen. Er zijn lampen te koop die het energielabel A+++ dragen, deze zijn zeer zuinig in gebruik.

Kerstverlichting vervangen voor zuinige led-lampjes

In December zul je de kerstboom gaan versieren met heel veel lichtjes en het staat gezellig in die donkere dagen. Overweeg kerstverlichting met led-lampjes ze gaan langer mee dan de traditionele kerstverlichting. Bij de verouderde kerstverlichting zitten altijd reservelampjes omdat de kans groot is dat ze doorbranden. Koopt u zuinige kerstverlichting dan heb je dat probleem niet meer. Toegegeven de led-lampjes zijn wel duurder dan de gewone kerstverlichting maar uiteindelijk bespaar je toch op je verlichtingskosten.

Onnodig verbruik in stroom voorkomen

Trek de stekker van de kerstverlichting er dan ook uit hiermee voorkom je onnodig energieverbruik, dit zelfde geldt uiteraard voor de andere kerstverlichting die elders in en om het huis hangen. Ook leuk om te weten: Led kerstverlichting is minimaal 5 keer zuiniger dan de gewone kerstverlichting. Zo kun je je huis mooi versieren en verlichten en toch besparen op de energierekening. Tot slot kun je ook nog eens naar nieuwe gaslicht aanbiedingen zoeken en overstappen naar een veel goedkopere energieleverancier.

6.3/10 - (3 stemmen)

Plaats een reactie

vijftien + 10 =